Zonneboiler of zonnepanelen

Als je besluit dat je je water wilt laten opwarmen met energie van de zon, heb je keuze uit een aantal mogelijkheden. Zonneboilers en zonnepanelen zijn hier de meest gangbare opties. Maar wat is de beste keuze? Beide opties leveren energie van de zon, maar doen dit op verschillende manieren. Hier worden de kosten, de voor- en nadelen en eventuele besparingen op een rij gezet zodat je een geïnformeerde beslissing kan maken wat het beste is voor jouw situatie.

Het verschil tussen zonneboilers en zonnepanelen

Zowel zonneboilers als zonnepanelen wekken energie op van de stralen van de zon. Een zonneboiler zet dit om in warmte voor je verwarming of je leidingwater en bewaart dit in een boiler. De zon warmt het water op in de collectoren en via een leidingsysteem word het warme water naar de boiler gestuurd. Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit zodat je geld bespaart op je gehele elektriciteitsrekening. Deze kunnen dus niet direct je water verwarmen, maar je kan er wel andere apparaten met stroom van voorzien.

De kosten van zonneboilers en zonnepanelen

Hoeveel kost het installeren van deze systemen? In de volgende tabellen vind je de kosten van het aanschaffen en installeren van zonneboilers en zonnepanelen. Deze zijn voor beide inclusief installatie en BTW.

 

Soort zonneboiler Aantal personen huishouden Gemiddelde kosten Jaarlijkse besparing
Boiler 100 liter, 1 collector 1-2 €2250 €70
Boiler 100 liter, 2 collectoren 3 €2900 €90
Boiler 200 liter, 2 collectoren 4 €3600 €125
Boiler 300 liter, 3 collectoren 4+ €5000 €185

 

Aantal zonnepanelen Aantal personen huishouden Gemiddelde kosten Jaarlijkse besparing
12 1 €6000 €630
14 2 €7500 €750
16 3 €8750 €850
18 4 €9600 €950
21 5 €11.000 €1100
23 6 €12.000 €1250

 

Kijkend naar een gezin van 4 personen, is het aanschaffen van zonnepanelen dus aanzienlijk duurder dan het aanschaffen van een zonneboiler. Verkijk je niet op het rendement, het opwarmen van water is namelijk vier keer makkelijker dan het opwekken van elektriciteit. Daardoor is de efficiëntie van zonneboilers hoger dan dat van zonnepanelen.

De voordelen van zonneboilers

Zonneboilers verwarmen je water met de energie van de zon. Hierdoor wordt je CO2 uitstoot minder en je stookkosten lager. De hoeveelheid CO2 die een gezin in 25 jaar minder uitstoot is vergelijkbaar met 150.000 kilometers gereden in de auto. De boiler is niet verbonden met je elektriciteitsnet en deze gebruikt slechts €10 per jaar aan stroom. Ook hoef je geen netvergoeding te betalen zoals je dat wel moet met zonnepanelen. Zonneboilers kunnen in combinatie gebruikt worden met je huidige verwarmingssysteem en hebben geen zonnig klimaat nodig om toch rendabel te zijn.

De nadelen van zonneboilers

Helaas kunnen zonneboilers nooit je huidige installatie compleet vervangen. Om altijd warm water te hebben zal je soms moeten terugvallen op je originele boiler. Zonneboilers kosten veel als je kijkt naar het rendement in Euro’s en nemen ook veel plek in. Zowel op je dak als in je huis zelf. En niet iedereen is even blij met het uiterlijk van panelen op je huis. Over het algemeen duurt het tot 15 jaar tot je de kosten van een zonneboiler terugverdiend hebt.

De voordelen van zonnepanelen

Uiteraard delen zonnepanelen de voordelen met zonneboilers wat betreft CO2 uitstoot en besparing op de energierekening. Zonnepanelen zijn duurder maar betalen zich sneller terug. En als je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt kan je stroomleverancier worden. Stijgende stroomprijzen zijn van minder invloed als je zonnepanelen hebt. De panelen zijn makkelijk te installeren en laag in het onderhoud.

De nadelen van zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is duur en het is toch verstandig panelen van goede kwaliteit te kopen aangezien het rendement hoger is. Als de panelen niet op een hoek van 36 graden naar het zuiden gericht kunnen worden, daalt het rendement ook. En als je meer dan 3 zonnepanelen installeert moet je een extra groep aanmaken in de meterkast wat ook €350 of meer kost. Sneeuw, vogelpoep en bomen kunnen het opwekken van stroom belemmeren.

Zonneboilers of zonnepanelen?

Als je geld en een ideale plek beschikbaar hebt zijn zonnepanelen beter. Ze betalen zich sneller terug en leveren meer energie op. Echter, in sommige situaties zijn zonneboilers gunstiger. Als je geen plek hebt voor de zonnepanelen of je kan ze niet op de beste manier installeren, kan een zonneboiler een betere optie zijn. De collectoren van een zonneboiler hebben minder ruimte nodig en hoeven niet constant in de zon te staan. Ook zijn de initiële kosten van een zonneboiler minder. Voor beide installaties zijn subsidies beschikbaar.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Zowel op regionaal als op provinciaal en gemeentelijk niveau zijn er in België subsidies  van de overheid beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Ook is er een lager BTW percentage die je kan handhaven op de volledige prijs van de aankoop. In het geval van de zonnepanelen kan je bij je elektriciteitsnetwerk ook terecht voor premies. Het is dus belangrijk dat je dit goed uitzoekt omdat je na de installatie toch best een flinke som terug kan krijgen. Ook kan je gebruik maken van groene leningen, waarbij je voor een lager rentepercentage geld kan lenen van de bank, mits je dit geld uitgeeft aan een energiebesparende maatregel. Dit moet je in alle gevallen natuurlijk kunnen aantonen en kunnen terugkoppelen naar jezelf.

Geld besparen op zonneboilers en zonnepanelen

Zonneboilers en zonnepanelen installeren is dus geen goedkope investering. Er zijn een paar manieren waarmee je de kosten lager kan houden.

  • Kleiner is goedkoper: als je een strak budget hebt, hoef je niet een installatie aan te schaffen die alle stroom voor je kan opwekken. In beide gevallen kan je voor minder collectoren gaan en hier een gedeelte van de energie mee opwekken.
  • Maak berekeningen: als je zeker wilt weten dat je het juiste systeem kiest dan zal je een aantal berekeningen moeten maken zodat je zeker weet dat je de meest rendabele keuze maakt. Dit is inclusief premies en subsidies, stroomverbruik, terugverdien bedragen en installatie kosten. Pas als je precies weet hoeveel je in jouw situatie terug kan verdienen weet je wat de beste optie is.
  • Groene lening: als je zeker weet dat je de goede situatie hebt voor één van deze twee maatregelen, en je bent van plan hier een lening voor te nemen van de bank, neem dan een groene lening. Hierover betaal je 1,5 procent minder terug aan rente dan bij een gewone lening.

Bespaar geld met het vergelijken van offertes

Vaak is er nog een leuk bedrag te besparen als je offertes vergelijkt van bedrijven bij jou in de regio. Wij kunnen je hier mee op weg helpen met onze vrijblijvende vergelijkingstool. Hier vul je je gegevens en locatie in, en wij organiseren in een snelle tijd een aantal offertes die je zelf kan vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je alle factoren in acht hebt genomen voordat je begint aan de aanschaf van je installatie.