Zonneboiler soorten

Bij het inwinnen van informatie over zonneboilers zal je je snel realiseren dat er een aantal soorten zijn geschikt voor verschillende situaties. De variatie zit hem vooral in de grootte van de boiler en de zonnecollectoren. De leidraad is hier, hoe groter hoe meer verwarmingscapaciteit. Maar wat is een zonneboiler precies, wat kost het, zijn er alternatieven en hoe kan je geld besparen? Dit wordt beneden verder toegelicht.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat de warmte van de zon gebruikt om je water op te warmen. Het systeem bestaat uit collectoren, een boiler en een naverwarmer. Ze zon schijnt op de collectoren die een buizensysteem bevatten. Door de buizen stroomt water en de warmte van de zon wordt hier in opgenomen en naar de boiler gevoerd. Hier wordt het opgeslagen tot je het gebruikt. De naverwarmer is nodig als de warmte van de zon niet voldoende is en er bij gewarmd moet worden.

De voor- en nadelen van een zonneboiler

De voordelen van een zonneboiler zijn natuurlijk dat je er je CO2 uitstoot erg mee verminderd waardoor je een stuk beter bent voor het milieu en geld kan besparen op je jaarlijkse stookkosten. Ook zijn de kosten van het aanschaffen van een zonneboiler niet erg hoog vergeleken bij sommige andere maatregelen en is het rendement hoger dan bij zonnepanelen. En omdat je een energiebesparende maatregel neemt, kom je in aanmerking voor een paar subsidies waar je je voordeel mee kan doen. De nadelen zijn dat je er niet altijd al je water mee kan verwarmen en dat je vaak toch nog je eigen boiler gebruiken moet. Ook moet je panelen op je dak hebben, wat niet iedereen even mooi vindt staan. Het is een grote investering die zich over een aantal jaren terugbetaalt, je moet hier het geld wel voor hebben. En ook neemt de installatie aardig wat plek in beslag.

De kosten van een zonneboiler

De factoren die invloed hebben op de kosten van jouw installatie zijn de inhoud van de boiler en het aantal zonnecollectoren. Hoe groter je huishouden hoe groter deze moeten zijn. Voor een gezin met 4 personen heb je aan een 200 liter boiler genoeg, maar bij meer gezinsleden is het verstandig om een 300 liter boiler te installeren. De tabel die nu volgt geeft de kosten per zonneboilers weer inclusief installatie en BTW.

 

Soort zonneboiler Besparing in Euro’s Jaarlijkse gas besparing Gemiddelde kosten
Boiler 100 liter, 1 collector €70 100 m3 €2250
Boiler 100 liter, 2 collectoren €90 140 m3 €2900
Boiler 200 liter, 2 collectoren €125 190 m3 €3600
Boiler 300 liter, 3 collectoren €190 280 m3 €5000

 

Andere maatregelen

Er zijn ook andere systemen die al bestaande warmte gebruiken om je water mee op te warmen. Warmte die anders zou verdwijnen. Als je de zonneboiler toch niet ziet zitten, kan je deze nog overwegen. Zo is er de douche-wtw die de warmte gebruikt uit het afvalwater tijdens het douchen, de HR ketel die de warmte uit het verdampte water hergebruikt en de warmtepomp die warmte haalt uit de lucht, het grondwater en de bodem.

Een douche-wtw

Een douche wtw systeem hergebruikt de warmte van het afvalwater tijdens het douchen. Door middel van een warmtewisselaar wordt deze overgebracht naar je boiler waar het wordt hergebruikt voor je verwarming of voor de volgende douche. Zo heb je minder energie nodig om je water op te warmen omdat het al warmer is. Het systeem bevindt zich meestal of in de bak of in de pijp en in de volgende tabel kan je zien hoeveel je hier gemiddeld voor kwijt bent.

 

Soort douche Prijs Montage Besparing
Douchepijp wtw €350 – €650 €250 100 m3 per jaar
Douchebak wtw €750 – €950 €900 80 m3 per jaar

Een warmtepomp

Een warmtepomp is een relatief dure investering maar het rendement is aanzienlijk. Als je hier in geïnteresseerd bent, zal je een boel onderzoek moeten doen naar bijvoorbeeld de beste energiebronnen om je huis. Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, het grondwater en de lucht en gebruikt dit om je water mee te verwarmen. Dit is een uiterst effectief systeem waarmee je je CO2 uitstoot erg verlaagd. Maar dit komt ook met een kostenplaatje, zoals gedemonstreerd wordt in de volgende tabel.

 

Soort warmtepomp Prijs
Hybride warmtepomp €4900 – €7100
Lucht – water warmtepomp €10.100 – €15.000
Water – water warmtepomp €15.000  – €21.000
Grond – water warmtepomp €16.000 – €26.000

Een HR of een HRe ketel

Hier staat HR voor hoogrendement en HRe voor hoogrendement elektriciteit. Deze ketels gebruiken de warmte uit de damp die ontstaat bij gasverbranding en zetten deze over naar het water in de boiler. Zo heb je minder energie nodig om het water te verwarmen omdat het al (gedeeltelijk) verwarmd is. Een HRe ketel is een stuk duurder, maar die wekt ook zijn eigen elektriciteit op, speciaal voor huizen met een hoog gasgebruik of een slechte isolatie. De kosten voor deze ketels worden in de volgende tabel weergegeven en zijn inclusief BTW.

 

Soort ketel Gemiddelde kosten
HR ketel €800 – €2400
HRe ketel €9000 – €12.000
Installatiekosten €400 – €900 per klus

Kosten besparen op je zonneboiler

Het is niet verstandig om de zonneboiler zelf te installeren. Dit is een specialistisch karwij en heir kan je dus geen geld op besparen. Toch zijn er andere manieren waarmee je uitgaven kan verminderen.

  • Kies de juiste installatie: als je een klein huishouden hebt, heeft het geen zin om een grote installatie aan te schaffen omdat je dan niet al het opgewarmde water zou gebruiken. Een te kleine installatie, aan de andere kant, maakt een kleiner verschil, dit moet je je ook realiseren. Zorg dus goed dat je weet welke soort zonneboiler het beste is voor je.
  • Subsidies: er zijn een aantal premies waar je van gebruik kan maken als je energiebesparende maatregelen neemt thuis. Deze worden op landelijk, zowel als regionaal niveau aangeboden. Door goed uit te zoeken waar je precies voor in aanmerking komt, kan je dus vaak een leuk bedrag terugkrijgen.
  • Groene lening: als je het geld op de korte termijn niet hebt, maar je wilt wel beginnen met besparen, kan je overwegen een groene lening te nemen. Hiermee leen je geld van de bank met een korting op de rente van 1,5 procent.

Onze vergelijkingstool kan je ook helpen met besparen

Door je locatie en vereisten aan ons door te geven, kunnen wij je vrijblijvend voorzien van een aantal offertes van aannemers in jouw regio. Deze kan je makkelijk met elkaar vergelijken en je helpen een beslissing te maken wat betreft jouw zonneboiler installatie. Zo is het mogelijk tot 40 procent besparen op je totale rekening.